Leivontainnostus
on saanut tuulta alleen, kun joulupukilta saatu monitoimikone löysi tiensä
meille muutama kuukausi sitten. En olekaan muuten esitellyt vielä perheen uutta
tulokasta.. :)
Otsikosta
päätellen leipää on siis luvassa, mutta meillä sitä harvemmin on jostain syystä
tehty. Jotenkin yrityksen ja erehdyksen kautta ”prötit” eivät ole ihan
vastanneet sitä haluttua lopputulosta, joten olen päättänyt pitäytyä näissä
makeissa herkuissa. Poikkeus sääntöön siis tällä kertaa. Ja siis hei! Miten
helppoa! Aineet masiinaan, pieni
vaivaus/nostatus/jauhohärdelli/nostatus/uuniin! Sen jälkeen nautitaan lämmintä
leipää VOILLA! ;)
No
tästä innostuneena ajattelin tehdä vielä toisenkin taikinan. Muuten samalla
ohjeella, mutta auringonkukansiemenet loppuivat, joten pinjansiemenet saivat
ajaa sen asian. Ja arvatkaa mitä.. Prötti tuli! Joku toope (minä) olin
veivannut uunin vahingossa 125-asteeseen ja leivät levis kuin Jokisen eväät. No
maku oli onneksi sama, mutta näitä ei paljon ihasteltu, vaan poikki, pinoon ja
pakkaseen :)
5dl vettä
11g kuivahiivaa
0,5dl juoksevaa hunajaa
1,5tl suolaa
2dl kaurahiutaleita
1dl auringonkukansiemeniä
9-10dl hiivaleipäjauhoja
50g voita
Yhdistä
42-asteiseen veteen muut ainekset paitsi hiivaleipäjauhot ja voi. Sekoittele.
Vähitellen lisää hiivaleipäjauhot ja viimeisenä notkea voi. Vaivaa hyvin ja
anna kohota liinan alla 20min.
Leivo
taikinasta kaksi pyöreää (tai mielikuvituksen mukaan) leipää ja aseta
uunipellille. Liina lämmittämään ja anna kohota vielä 20-30min. Jos haluat voit
kohotuksen jälkeen veistää pinnalle terävällä veitsellä haluamasi kuvion.
Paista 175-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Vóila!
PS.
Saman ohjeen löydät myös Pirkan uusimmasta Ruokalehdestä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti